V lokalitě Divoké Šárky si můžete na vyhrazených místech opéct vlastní špekáček nebo grilovat. Protože rozděláváte oheň v lese, je třeba dodržovat základní pravidla bezpečného nakládání s ohněm:
- oheň rozděláváme jen na k tomu určených místech – tedy v již existujícím ohništi,
- z ohniště a jeho blízkého okolí odstraníme snadno zápalný materiál (zejména suché listí, suchou trávu, větvičky, papíry apod.),
- k podpalu používáme březovou kůru (zásadně jen z padlé břízy), jemné klestí a drobné třísky. Po rozhořelém základu přidáváme větší polínka. Při dešti využijeme k rozdělání ohně suché větvičky malých smrčků.
- při vaření zvolíme druh ohně podle množství nádob k ohřevu; pro jeden kotlík můžeme připravit závěs, dále existují různé varianty vaření na dvou kamenech, polenech apod.,
- na veškeré závěsy, hrazdy a trojnožky použijeme pevné, pružné, houževnaté a syrové dřevo, které je dobré před užitím ještě namočit, aby vydrželo žár ohně, apod., pro více kotlíků volíme hrazdu, možno s úpravou na otočnou
- vždy se sebou máme zdroj vody pro uhašení ohně, na konci akce uhasíme oheň (pomocí vody, písku, hlíny apod.),
- popel odstraníme do předem vykopané jámy,
- z prostoru kolem ohniště odstraníme všechno nespotřebované palivo,
- jako poslední prohlédneme znovu celé místo kolem ohniště a odstraníme ještě vše, co by připomínalo naši přítomnost (papíry, zbytky jídel apod.).